Cara menggunakan TransferWise: Panduan langkah demi langkah

TransferWise
06.29.18
3 minute read

TransferWise ialah cara baharu untuk memindahkan wang anda ke serata dunia, dengan cara yang sangat mudah, dan dengan kos yang seminimum mungkin. Kami sedang membina satu sistem yang lebih baik, lebih murah dan lebih adil untuk sesiapa sahaja yang tinggal, bergerak atau menjalankan perniagaan melewati sempadan.

Melalui TransferWise, anda akan mendapati bahawa yuran yang dikenakan adalah adil dan anda mendapat kadar pertukaran yang sebenar. Itulah kadar yang sama dengan kadar yang diperoleh syarikat-syarikat besar dan bank. Anda juga akan mendapat kadar tersebut melalui TransferWise.

Teruskan membaca untuk mengetahui cara membuat pindahan pertama anda.

1. Semak yuran dan kadar pertukaran kami, kemudian perhatikan jika kadar kami sememangnya murah

Guna kalkulator kami di laman utama TransferWise untuk menyatakan jumlah wang yang hendak dihantar dan destinasi penghantarannya. Anda akan melihat yuran dan kadar pertukaran kami terlebih dahulu walaupun tanpa melog masuk. Oleh itu, anda sentiasa dapat menyemak untuk memastikan yang anda mendapat tawaran yang hebat.

Kami menggunakan kadar pertukaran sebenar – itulah kadar yang anda lihat pada sumber bebas seperti Google, XE, dan Yahoo Finance. (Kadar kami serendah 0.35%)

Untuk sesetengah mata wang, kami juga menyediakan alat perbandingan untuk membantu anda membuat pilihan yang tepat.

Sudah mula berminat? Hantar wang sekarang.

2. Buat akaun percuma anda

Pendaftaran akaun TransferWise anda adalah percuma dan penerima wang anda tidak perlu menggunakan TransferWise untuk anda menghantar wang kepada mereka. Anda boleh mendaftar sebagai individu dan jika anda memiliki perniagaan, anda boleh menambah perniagaan anda ke akaun TransferWise anda – pada desktop, peranti mudah alih, atau dengan menggunakan aplikasi - Android dan iOS.

Kami mungkin memerlukan anda membuat pengesahan bergantung pada destinasi anda membuat penghantaran. Pengesahan akan mengambil masa 1-3 hari. Lihat bila masanya anda perlu disahkan.

3. Beritahu kami destinasi pindahan anda.

Beritahu kami penerima wang anda berserta butiran bank setempat mereka. Anda boleh menghantar wang kepada diri sendiri, orang lain, atau sesebuah perniagaan, bergantung pada negara.
Penerima anda tidak memerlukan akaun TransferWise untuk mendapatkan wang mereka. Mereka hanya perlu ada akaun bank.

4. Bayar pindahan anda.

Bayar guna kad kredit atau kad debit atau buat pindahan bank setempat ke akaun bank TransferWise di negara anda. Anda tidak perlu menghubungkan akaun bank anda ke TransferWise (melainkan anda menghantar dari Kanada atau Amerika Syarikat).
Anda mungkin ada pilihan pembayaran lain bergantung pada destinasi anda membuat penghantaran.

5. Biarkan kami menguruskan yang lain

Teknologi pintar kami mempunyai rangkaian dengan akaun bank setempat di serata negara di dunia. Kami sering kali dapat menggunakan wang daripada pengguna TransferWise untuk menghantar wang ke akaun bank mereka. Apabila perkara itu dapat kami selesaikan, kami akan memberitahu anda anggaran ketibaan wang anda - biasanya lebih cepat daripada pindahan bank.

Jika anda memberikan alamat e-mel penerima anda, kami juga akan mengirimkan e-mel pemberitahuan untuk memberitahu mereka bahawa wang anda dalam perjalanan. Wang tersebut akan terus dimasukkan ke akaun bank mereka.

Sudah bersedia untuk berjimat? Hantar wang sekarang.
Jika anda ada soalan lain, semak Pusat Bantuan TransferWise pintar kami.

Bonus

Kunci kepada revolusi TransferWise adalah dengan mengundang rakan. Semakin ramai orang menggunakan TransferWise untuk menghantar wang, semakin bermanfaatlah TransferWise untuk semua orang. Peroleh wang yang dapat dimanfaatkan apabila anda merujuk rakan yang kemudian menjadi pengguna TransferWise.

Mengapakah kos TransferWise sangat murah?

Bank mengenakan caj yang keterlaluan apabila anda menghantar wang merentas sempadan. Hal ini bukan suatu yang luar biasa bagi anda.
Oleh itu, anda pasti tertanya-tanya bagaimanakah TransferWise boleh 8x lebih murah?
Kami telah menyediakan satu video penjelasan, untuk menerangkan... perkara itu:

Bank dan broker menyembunyikan yuran mereka untuk transaksi mata wang asing.

Ini bermakna, apabila anda membeli wang asing atau membuat pembayaran antarabangsa, bank menambah yuran tersembunyi dengan menawarkan kadar tukaran yang tidak menarik.

Yuran tersembunyi ini ditambah pada caj yang dinyatakan, yang kadangkala diiklankan sebagai komisen ‘percuma’ atau ‘komisen 0%’.

Kebanyakan pengguna tidak tahu jumlah sebenar yang terpaksa dibayar untuk mengakses wang mereka sendiri.

TransferWise sedang berkempen untuk menyekat bank dan broker daripada menyembunyikan yuran mereka.

TransferWise is the smart, new way to send money abroad.

Find out more
News

TransferWise Mission Report Q2 2018

You have made TransferWise possible. You keep our lights on, so that we can make money move faster and cheaper for you. This is our Q2 report to you.

TransferWise
08.16.18 4 minute read

Tips, news and updates for your location