Cum Să Obții Cetățenie Rusă: Ce Trebuie Să Știi

TransferWise content team
04.10.18
Lectură de 10 minute

O țară vastă cu mulți oameni diferiți, cultură și istorie distincte - Rusia a câștigat inimile multora. Deși există dezavantaje și limitări ca în orice țară, sunt și multe avantaje distincte pe care o mare populație de emigranți au ajuns să le îndrăgească și înțeleagă.

Deși imaginea unei tundre reci înghețate nu este cu adevărat ireală dacă vei locui în regiunea de nord, Rusia are și luni de vară frumoase. Fără a menționa că sunt unele zone ale țării care sunt aproape tropicale. Iar peisajul verde, deluros care se întinde de-a lungul întregii țări este uimitor. Dacă nu ești o persoană căreia să îi placă natura, poți găsi arhitectura diversă și istorică din orașele rusești ca fiind interesantă și în mod estetic plăcută.

Un alt avantaj care atrage străini este costul mic de trai în comparație cu salariile destul de mari plătite de către companii internaționale care operează în țară. În ultimul timp, comunități nou-înființate și tehnologice au început să înflorească. Prin urmare, nu este nicio surpriză că mulți străini vor să prindă rădăcini în țară sub forma cetățeniei, în timp ce își încep propriile afaceri, caută locuri de muncă sau doar se bucură de stilul de viață rusesc.

Acest ghid îți va prezenta aspectele cele mai importante ale procesului de obținere a cetățeniei, pentru ca tu să poți începe să îți construiești viața și afacerea în Rusia.

Care este diferența între cetățenie și rezidență permanentă?

Până la urmă, nu există o mare diferență între deținerea unei rezidențe permanente și cetățenia în Rusia. Rezidenții permanenți au drepturi aproape identice cu cetățenii naturali și angajarea deținătorilor de permis de rezidență permanent (PRP) poate chiar să fie mai avantajoasă pentru companiile rusești decât angajarea cetățenilor. Un PRP este valabil pentru 5 ani și poate fi reînnoit de un număr nedefinit de ori.¹

Spre deosebire de PRP, cetățenia nu trebuie să fie reînnoită niciodată și nu vei fi expus riscului de a-ți pierde viza. Cetățenii vor mai avea și aces fără viză sau cu viză la sosire în 105 țări datorită pașaportului rusesc², țări care necesită viză pentru cetățenii americani și britanici în mod special.

Însă mulți emigranți aleg să rămână în țară cu un PRP, fără a aplica pentru cetățenie. Unul dintre motivele pentru care aleg acest lucru se datorează credinței că a deveni cetățean rus implică abandonarea țării tale pentru totdeauna. Deși se crede pe scară largă că acest lucru este adevărat, celor mai mulți emigranți nu li se cere să își revoce cetățenia pentru a obține una rusească, cu excepția cazului în care țara lor natală nu le permite să dețină cetățenie multiplă.

Sunt de mult apuse vremurile în care existau restricții stricte de călătorie în Rusia. Însă un mic dezavantaj al deținătorilor de PRP față de cetățenii ruși reprezintă restricțiile de călătorie către orașe și teritorii rusești închise, care de obicei au scopuri specific militare. Dacă deții PRP, nu vei putea vizita aceste locuri sub nicio formă³. În realitate însă, probabil că nu va trebui niciodată să vizitezi niciunul dintre aceste 44 de orașe. Însuși cetățenii ruși au nevoie de permis, fie dacă sunt invitați în mod oficial de unul din rezidenții orașului respectiv, sau dacă au un motiv aprobat de guvern pentru a merge acolo⁴. Dar această restricție probabil că este ceva care nu te va afecta prea mult.

Precum multe țări din Europa, indiferent dacă ești sau nu cetățean, va trebui să îți înregistrezi adresa din Rusia, dacă locuiești într-un loc pentru mai mult de 90 de zile⁵. Dacă pentru început doar vizitezi Rusia, gazda ta va trebui să te înregistreze la registrul de imigrări în cazul în care stai mai mult de 7 zile lucrătoare⁶.

Pot avea dublă cetățenie?

Da, cetățenia dublă este recunoscută în Rusia⁷ și sunt peste un milion de oameni care dețin cetățenie rusească în plus față de un alt pașaport. Este important să verifici legine țării tale natale cu privire la dubla cetățenie, înainte de a aplica. În multe țări care nu acceptă dubla cetățenie, doar aplicarea pentru o a doua naționalitate este un motiv pentru a avea cetățenia revocată.

Multe surse de pe internet susțin că primul pas în procesul de aplicare pentru cetățenie este revocarea cetățeniei anterioare⁸. Poți să stai liniștit, atâta timp cât țara ta natală permite dubla cetățenie, nu e cazul să faci asta. Străinii nu ar trebui să își facă griji că nu vor mai putea să își păstreze cetățenia anterioară dacă aplică pentru una rusească.

Metode de a obține cetățenia rusească

Există câteva metode de a obține cetățenia rusească, în funcție de circumstanțele personale. Acestea sunt de obicei împărțite în 3 categorii⁹:

  • cetățenie prin naștere
  • cetățenia prin naturalizare
  • prin restaurarea cetățeniei

Dar în general, există diferite metode de a obține cetățenia rusească. Citește mai departe pentru a vedea diverse opțiuni.

Obținerea cetățeniei rusești prin naștere (jus soil) sau părinți (jus sanguinis)

Prima și cea mai importantă metodă de a obține orice cetățenie este prin naștere. Dar chiar dacă nu te-ai născut în Rusia, dar unul dintre părinții tăi este cetățean, tot poți să primești cetățenie rusească.

În Articolul 12 din legea rusească cu privire la cetățenie, există câteva aspecte care definesc ce anume te califică și acestea se pot rezuma în 3 puncte. Poți solicita cetățenia rusească prin naștere dacă oricare dintre următoarele condiții este îndeplinită:

  1. Cel puțin un părinte este cetățean rus (indiferent unde a fost născut copilul)
  2. Ambii părinți locuiesc în Rusia și sunt non-cetățeni sau persoane fără cetățenie, copilul a fost născut în Rusia și niciunul dintre părinți nu solicită cetățenia copilului într-un alt stat
  3. Un copil este găsit în Rusia, părinții lui/ei nu sunt cunoscuți și nu își fac apariția în decurs de 6 luni de când copilul a fost descoperit

Aceste condiții sunt adesea numite jus soil (drept de teritoriu) și jus sanguinis (drept de sânge).

Obținerea cetățeniei ruse prin descendență (drept de descendență)

Dacă ești un cetățean străin și ai peste 18 ani, conform articolului 14 din Legea Federală a Federației Ruse despre cetățenia în Federația Rusă, poți aplica pentru cetățenie printr-un proces simplificat dacă cel puțin unul dintre părinții tăi este cetățean rus și locuiește în Rusia⁹.

Dacă ai sub 18 ani, poți primi cetățenia într-o manieră simplificată dacă unul dintre părinți este cetățean rus iar celălalt părinte își oferă acordul, sau dacă ai un singur părinte care este cetățean rus⁹.
În mod alternativ, cetățenia prin părinți se aplică de asemenea dacă părinții tăi au o altă naționalitate, dar unul dinte ei devine cetățean rus, iar familia ta a locuit în Rusia înainte ca tu să împlinești 16 ani. Aceasta se numește cetățenie prin descendență și este pentru familiile care se mută în Rusia, pentru ca toți să devină cetățeni deodată.

Obținerea cetățeniei ruse prin căsătorie

Obținerea cetățeniei ruse prin căsătorie ar putea grăbi puțin procesul. Însă tot trebuie să ca inițial să obții permis de rezidență temporară (TRP), dar atunci când te căsătorești cu un cetățean rus, cota anuală pentru acordarea de TRP nu se aplică. Astfel, chiar dacă această cotă a fost îndeplinită, tot poți aplica și primi rezidență temporară atunci când te căsătorești cu un cetățean rus.¹⁰

În mod normal, poți aplica pentru cetățenie rusă dacă ai locuit în Federația Rusă pentru 5 ani de când ai obținut TRP. În timpul acestor 5 ani, nu poți călători în afara Rusiei pentru mai mult de 3 luni pe an. Dar dacă ai fost căsătorit cu un cetățean al Federației Ruse pentru cel puțin 3 ani, poți aplica pentru cetățenie printr-un procedeu simplificat. Ceea ce înseamnă că nu trebuie să aștepți 5 ani, ci poți începe procedura îndată ce ai obținut TRP⁹.

Poți să depui aplicația fie la biroul Serviciului Federal al Migrației, sau prin misiunea diplomatică sau consulară rusă din țara ta natală. Chiar dacă procesul poate fi puțin mai rapid dacă ești căsătorit cu un cetățean rus, nu înseamnă neapărat că va fi mai puțin de lucru. Ar trebui să ții cont de faptul că trebuie să prezinți o mulțime de documente și întreg procesul va dura ceva timp.

Obținerea cetățeniei ruse prin investiție

Obținerea cetățeniei ruse poate fi destul de simplă dacă ai o afacere pe care vrei să o transferi în Rusia, ai de gând să creezi una chiar acolo sau pur și simplu vrei să investești într-o companie rusă.

Pentru a te califica pentru cetățenie pe bază de investiție, va trebui să îndeplinești următoarele cerințe¹¹:

  • Deții o afacere în Rusia care este activă cu cel puțin 3 ani înainte de anul în care aplici. Ai plătit taxele și contribuțiile de asigurare la Fondul de Pensii în numele companiei, în suma de cel puțin 1 milion de ruble, pe perioada celor 3 ani.
  • Ai deținut pe perioada celor 3 ani de dinainte de a aplica pentru cetățenie, cel puțin 10% din acțiuni într-o companie rusească care operează în Rusia, într-un domeniu economic specific-guvernamental. Capitalul social total al companiei trebuie să se ridice la suma de 100 de milioane de ruble, iar taxele anuale și contribuțiile de asigurare plătite de către companie trebuie să fie de cel puțin 6 milioane de ruble pe an.

Obținerea cetățeniei ruse prin naturalizare

Din punct de vedere tehnic, există două tipuri de procese de naturalizare, „general” și „simplificat”, însă în ciuda numelor, există doar mici diferențe între cele două, din punct de vedere al vitezei procesului sau a simplității. Indiferent de nume, procesul simplificat nu este mai simplu. Pentru a aplica, va trebui să fii rezident al Rusiei, ceea ce înseamnă că va trebui să deții un permis de rezidență temporar (TRP) și prin urmare, întregul proces de obținere a cetățeniei prin naturalizare simplificată poate dura minim 2-2.5 ani⁸.

Poți aplica prin procesul de naturalizare simplificată dacă cel puțin una dintre următoarele circumstanțe ți se aplică¹²:

  • Ai fost născut în Rusia Sovietică și/sau ești un fost cetățean sovietic.
  • Ai cel puțin un părinte care este un cetățean rus și locuiește momentan în Rusia.
  • Ești căsătorit cu un cetățean rus de cel puțin 3 ani.
  • Ai o invaliditate care nu îți permite să muncești și ai un „copil adult, competent din punct de vedere legal” care este cetățean rus și este dispus să acționeze ca sponsor.
  • Ai un copil minor care este cetățean rus (a fost născut în Rusia, „drept de teritoriu”), iar celălalt părinte al lui este fie decedat sau a pierdut tutela și drepturile asupra acelui copil.
  • Ești un fost cetățean al Uniunii Sovietice și ai locuit într-o fostă țară sovietică fără a obține cetățenie. Aceasta este o persoană care nu deține cetățenie nicăieri.

Dacă niciuna din cele de mai sus nu se aplică în cazul tău, va trebui să treci prin procesul general, îndeplinind următoarele cerințe¹³:

  • Trebuie să ai un permis de rezidență permanentă (PRP)
  • Trebuie să fi locuit în Rusia fără întreruperi în ultimii 5 ani. Cu excepția a 3 luni pe an petrecute în afara țării.
  • Un certificat de absolvire al liceului sau diplomă care să confirme cunoștințele tale de limbă rusă
  • Un venit stabil în Rusia
  • Aplicația de a renunța la cetățenia actuală (în cazul în care țara ta nu acceptă cetățenia multiplă)

Cum pot aplica pentru cetățenie?

Aplicarea pentru cetățenie nu este ușoară și trebuie să ții cont de faptul că va trebui să completezi formulare în limba rusă, să oferi documente care trebuie să fie traduse și legalizate în limba rusă și pe teritoriul Rusiei. Ar trebui de asemenea, să trebuiască să faci unele teste medicale la clinici ruse de stat. Dacă nu ai un certificat de absolvire al liceului pentru a dovedi nivelul tău de limbă rusă, va trebui să dai un test de limbă.

Pentru a face procesul cât mai simplu posibil, verifică un oficiu local din Rusia pentru instrucțiuni specifice și cerințe pentru situația ta. Însă chiar dacă ai cercetat pe îndelete website-urile guvernamentale oficiale și te-ai uitat peste legislație pentru a fi cât mai bine pregătit, ai putea descoperi că primești informații și cerințe cu totul diferite într-un oficiu local. Acesta este pur și simplu modul în care funcționează lucrurile în Rusia și pentru a te asigura că funcționarii urmează protocolul, există firme de avocatură care te pot ajuta cu procesul de aplicare¹⁰.

Mai jos găsești un un rezumat general al diferitelor modalități prin care poți aplica pentru cetățenia rusă:

  • Nu poți aplica pentru cetățenie în mod direct, îndată ce ajungi în țară
  • În primul rând, va trebui să aplici pentru un permis de rezidență temporar (TRP) care este valabil pentru 3 ani
  • Dacă vrei să lucrezi în Rusia cu TRP, trebuie să aplici separat pentru un permis de muncă, chiar dacă ești căsătorit cu un cetățean rus
  • După ce ai locuit în Rusia pentru 1 an, poți aplica pentru permis de rezidență permanentă (PRP), care este valabil pentru 5 ani. Poți să îl reînnoiești de câte ori vrei și acesta îți oferă dreptul de intrări fără viză pe teritoriul Federației Ruse. De asemenea, nu ai nevoie de un permis separat pentru muncă în acest caz.
  • Dacă ai fost căsătorit cu un cetățean rus pentru cel puțin 3 ani, poți aplica pentru cetățenie printr-un proces simplificat, îndată ce obții TRP. Va trebui să oferi certificatul de căsătorie împreună cu pașaportul partenerului. Dacă te căsătorești în afara Rusiei, certificatul de căsătorie trebuie să conțină apostila țării unde a fost emis și va trebui să oferi o traducere a documentului în limba rusă și pe teritoriul Rusiei
  • Dacă aplici pentru cetățenie prin procesul general, poți aplica doar dacă ai PRP și nu ai părăsit țara pentru mai mult de 4 luni pe an în ultimii 5 ani.

Deși taxele pentru acest proces variază și în mare măsură se vor percepe pentru autorizarea și traducerea documentelor, este important să reții că inclusiv costurile mici se pot adăuga dacă faci un transfer de bani internațional, care este costisitor. Prin urmare, este o idee bună să folosești TransferWise pentru a obține cursul de schimb real - același pe care îl vezi pe Google - și să reduci costurile mari ale transferurilor de bani internaționale bancare.

Mai multe resurse

Una peste alta, găsirea informației corecte despre procesul de imigrare rusesc poate fi destul de dificilă. Un loc potrivit pentru a începe este consulatul tău local. Dacă nu ești sigur unde se află, acest website a întocmit o listă completă a ambasadelor rusești din întreaga lume.

Pentru cetățenii americani, Ambasada Federației Ruse din Washington DC are o multitudine de informații despre imigrare, disponibile online. Deși website-ul Guvernului Rusiei are multe resurse, iar pentru cei care se află în Rusia este foarte ușor să le acceseze, acesta nu este disponibil oriunde.

Dacă ești deja familiar cu banii și băncile din Rusia va trebui să te interesezi puțin sau, dacă nu ai făcut-o încă, deschide un cont bancar în Rusia pentru a reduce costurile.

Acestea fiind spuse, ești pregătit. Mult noroc în devenirea unui cetățean rus!

Surse:

¹http://www.timadvisers.ru/images/permanent-residency-in-russia.pdf (May 25, 2018)

²https://www.quora.com/What-would-be-the-benefits-of-having-Russian-citizenship-besides-a-passport-that-can-be-used-to-travel-to-many-countries-without-a-visa (May 25, 2018)

³http://www.atomic-energy.ru/smi/2012/07/30/35162 (May 25, 2018)

⁴https://en.wikipedia.org/wiki/Closed_city (May 25, 2018)

⁵http://www.tvoiprava.info/obzory/foreign#TOC--24 (May 25, 2018)

⁶https://russiau.com/registration-visa-russia/#When_is_it_not_mandatory_to_register (May 25, 2018)

⁷https://www.rbth.com/society/2014/08/12/hiding_dual_citizenship_now_a_criminal_offense_in_russia_38929.html (May 25, 2018)

⁸http://77rc.ru/eng/live/russian-citizenship/ (May 25, 2018)

⁹http://www.refworld.org/pdfid/50768e422.pdf (May 25, 2018)

¹⁰http://blog.acg.ru/en/legal-consultancy-support/residency-and-citizenship-privileges-held-by-foreigners-married-to-russian-citizens/ (May 25, 2018)

¹¹http://www.consultant.ru/cons/cgi/online.cgi?req=doc&base=LAW&n=221456&fld=134&dst=1000000001,0&rnd=0.3969648248433135#0 (May 25, 2018)

¹²http://77rc.ru/eng/live/citizenship-simplified-procedure/ (May 25, 2018)

¹³http://77rc.ru/eng/live/citizenship-general-procedure/ (May 25, 2018)


Această publicație este oferită doar în scopuri generale de informare și nu este destinată să acopere toate aspectele subiectului căruia i se adresează. Nu este destinată să ofere sfaturi pe care să te bazezi. Trebuie să obții sfatul unui profesionalist sau specialist înainte de a lua sau evita orice acțiune în legătură cu conținutul acestei publicații. Informația prezentă în această publicație nu oferă sfaturi legale, financiare sau de orice altă natură profesională din partea TransferWise Limited sau a afiliaților săi. Rezultatele anterioare nu garantează nimic similar. Noi nu oferim niciun demers sau garanție, fie ea explicită sau implicită, că acest conținut este exact, complet sau actualizat.

TransferWise este noul mod inteligent de a trimite bani în străinătate.

Află mai multe
Living Abroad

Căsătoria în Spania: Un ghid complet

Cu o incredibilă istorie, priveliști care îți taie respirația, localnici primitori și bucătărie distinctă, Spania poate fi destinația perfectă pentru tine și...

TransferWise content team
04.10.18 Lectură de 6 minute