Hogyan szerezz új-zélandi állampolgárságot: amiről tundod kell

TransferWise
11.09.18
5 perces olvasnivaló

Az új-zélandiak, közismert elnevezésükön "kiwik" barátságos és boldog emberek hírében állnak. Az új-zélandi kultrúra lehetővé teszi a munka-magánélet egyensúlyának komolyan vételét, és az ottaniaknak rendkívüli szociális jogaik vannak.

A kiwi nők és férfiak valóban egyenjogú státusszal bírnak, a meleg házasság pedig legális és széles körben elfogadott. Az új-zélandiak jól képzettek az iskolaredszernek, és a világutazásra ösztönző szemléletnek köszönhetően. Talán még fontosabb, hogy az ország természetrajza igazán elképesztő, akár a Déli-Alpok szomszédságában, a Marlborough Soundsnál, a Coromandelnél, a Mackenzie-medencében, Otago vagy Canterbury tartományban élsz.

Függetlenül attól, hogy az új munkád miatt költözöl-e Új-Zélandra, vagy, hogy céget alapíts, esetleg csak azért, hogy kipróbáld milyen ott élni, fontos megismerni, hogyan maradhatsz ott legálisan, és mit jelent állampolgárnak lenni. Ez az útmutató bemutatja a legfontosabb szempontokat új-zélandi állampolgárságra jelentkezés esetén, és annak lépéseit.

Mi a különbség a letelepedési engedély és az állampolgárság között?

Igazság szerint az állandó letelepedési engedély és az állampolgárság között Új-Zélandon nincsen különbség. Az állandó letelepedési engedéllyel rendelkezők szavazhatnak, utazhatnak és ugyanazokra a kormány által támogatott szociális csomagokra (mint pl. oktatás, egészségügy) lesznek jogosultak, mint az állampolgárok.

Még az új-zélandi kormány is elismeri, hogy gyakorlatilag semmi különbség nincsen, amikor azt mondják, hogy "Az állampolgárság lényegében hasonló a letelepedési engedélyhez. Az állampolgárok és letelepedési engedéllyel rendelkezők bizonyos jogokat élvezhetnek, amibe beletartozik az is, hogy állandó lakóhelyük Új-Zéland legyen."

A nyilatkozat folytatásában a következő állásfoglalással igazolja az állampolgárságot: "Az állampolgárság elismeri az állampolgár és az állam közötti egyéni kapcsolatot, amely nem vonatkozik az állandó letelepültekre ugyanilyen formában."

Íly módon az új-zélandi állampolgársághoz fűződő legfontosabb előnyök a nemzeti identitás, a "birtoklás biztonsága" vagy a vízum visszavonásának kockázatától való mentesség, valamint az új-zélandi útlevélhez való jog biztosítása. Sok kitelepült dönt úgy, hogy éveken át él az országban álampolgárságra történő jelentkezés nélkül, mivel a különbség a felszínen majdnem észrevehetetlen. Ha azonban készen állsz rá, hogy igazi kiwiként élj, az út az állampolgárság.

Az új-zélandi állampolgárság megszerzésének módjai

Számos különböző módon szerezheted meg az új-zélandi állampolgárságot, amelynek első része a jelentkezési procedúra. Ha legalább öt éve élsz Új-Zélandon, jogosult vagy az állampolgárság kérelmezésére. Az állampolgárrá váláshoz szándékodban kell álljon, hogy Új-Zélandon folytasd az életed, beszélned kell az angol nyelvet alapszinten, és ahogy a kormány nevezi "jó jellemnek" kell lenned (ez azt jelenti, hogy meg kell felelned az átvilágításon).

Nem számít, milyen típusú vizumod van az eltöltött 5 év alatt, akár több fajta vízumod is lehet, ha legálisan élhetsz Új-Zélandon azalatt az idő alatt, amit az országban töltesz. Ha megállapítják, hogy illegálisan tartózkodtál Új-Zélandon vagy vízumod érvényességénél tovább maradtál,
megtagadják az állampolgárságot, és deportálnak.

Az állampolgárság megszerzéséhez nem csak arra van szükség, hogy Új-Zélandon élj az elmúlt 5 évben, hanem bizonyos mennyiségű időt is szükséges töltened az országban azalatt az 5 év alatt. Ha több, mint 4 hónapot Új-Zélandon kívül töltöttél az egy év alatt, akkor az az év nem számítódik bele az állampolgárságba.

A jelentkezési feltételeket az új-zélandi állampolgárságra az ország kormányzati honlapján találod, ahol három különböző típusú jelentkezéssel találkozhatsz:

  • Felnőtt jelentkezés
  • Gyermek jelentkezés
  • Szamoai jelentkezés (ha nyugat-szamoai állampolgár vagy)

Ha felnőttként vagy a gyermeked számára kérvényezel állampolgárságot, akkor ki kell töltened a jelentkezést, be kell nyújtanod a születési anyakönyvi kivonatot, a jelenlegi útleveled, két azonos, színes igazolványképet, és szükség van egy tanúra is. A tanúval szembeni követelmény, hogy 16 éven felüli legyen, és legyen érvényes új-zélandi útlevele. Az ezzel a módszerrel történő jelentkezésnek van díja; 470.20 NZD minden egyes felnőtt jelentkezés, és 235.10 NZD minden gyermek jelentkezés. Ha az állampolgársági folyamatot az otthoni számládról finanszírozod, használd a TransferWise-t, hogy a valós átváltási árfolyamot kapd, és lefaragd a drága nemzetközi banki átutalások költségét.

Az új-zélandi állampolgárság feltétele, hogy szándékodban álljon az országban élni egész idő alatt. Ha a jelentkezésed benyújtását követő évben kiutazol Új-Zélandról, az utazási terveket bele kell venned a jelentkezésedbe is. E szabály alól van néhány kivétel, és még mindig jelentkezhetsz állampolgárságra, ha az alábbi okok egyike miatt tervezel az országon kívül élni:

  • Ha azt tervezed, hogy új-zéland kormánya alatt szolgálod a koronát
  • Egy olyan nemzetközi szervezetnél szolgálsz, amelyiknek az új-zélandi kormány a tagja, vagy
  • Egy olyan személy vagy cég alkalmazásában teljesítesz szolgálatot, aki vagy ami Új-Zélandon lett bejegyezve.

Amint megvan a kitöltött jelentkezésed, befizetted a díjat és elküldted az összes előírt dokumentumot, már csak várnod kell. Az útleveled és egyéb hivatalos dokumentumok másolatát két héten belül visszaküldik. Amennyiben az állampolgárságra történő jelentkezéses sikeres volt, a jelentkezéstől számított hat-nyolc héten belül kiértesítenek. Amennyiben probléma van a jelentkezéseddel, postán értesítenek.

A jelentkezés ezen típusának az utolsó lépése az állampolgári beavatáson való részvétel. Az állampolgárság megszerzésének érdekében minden felnőttnek kötelező részt vennie a ceremónián, ahol formálisan üdvözölnek, mint kiwi. A beavatáson hangosan fel kell olvasnod egy nyilatkozatot a teremben, amiben kijelented az Új-Zéland iránti hűségedet. Vagy hangosan felolvasol egy eskütételt (amely vallásos konnotációkat tartalmaz, és magában foglalja az "Isten engem úgy segéljen" kifejezést) vagy egy megerősítést (nem vallásos). Amint a beavatáson is túl vagy, jogosultan jelentkezhetsz új-zélandi útlevélre.

Samoai pályázók

A szamoaiak más jelentkezés alá esnek. A jelentkezés többé-kevésbé ugyanaz, de nehány beadandó jogi dokumentum más (például a jelenkezéshez be kell mutatnod az állampolgársági kártyád is), és van néhány különbség az elvárásokban. A szamoaiaknak nem kötelező angolul beszélniük vagy bizonyítaniuk, hogy megfelelő jelleműek annak érdekében, hogy állampolgárságot kapjanak. A szamoaiaknak nem kell, hogy szándékukban álljon Új-Zélandon élni, miután megszerezték az állampolgárságot.

Állampolgárság szülők révén

Ha egy, vagy mindkét szülőd új-zélandi születésű állampolgár, akár szerzett állampolgársággal rendelkeznek, de te Új-Zélandon kívül születtél, akkor jelentkezhetsz így is, amit úgy hívnak "állampolgárság leszármazás alapján". Ha az állampolgárságot leszármazás alapján kapod meg, és vannak gyermekeid, akik a külföldön születtek, az állampolgárság nem fog továbbszállni.

Állampolgárság házasság révén

Egy másik módja az új-zélandi állampolgárság megszerzésének a házasság egy állampolgárral, vagy más néven kiwivel. A jelentkezési folyamat ugyanaz, mint fentebb, bár vízumot kell igényelned, hogy ott élj (akkor is, ha már házastársa vagy egy új-zélandi állampolgárnak). Az "új-zélandi letelepült partnere" néven futó vízumnak feltétele, hogy a partnered támogassa a jelentkezésed. Ez azt jelenti, hogy a partnerednek is ki kell töltenie egy jelentkezési lapot, és el kell küldenie a szükséges dokumentumokat (például az új-zélandi útlevelét). Utána ki kell töltened egy "Jelentkezés letelepedésre" elnevezésű nyomtatványt, és végül ki kell utaznod Új-Zélandra. Az erre a típusú vízumra történő jelentketés díja változó Új-Zéland különböző részein, de a fee finder használatával megnézheted, mennyit kell fizetned.

Lehet kettős állampolgárságom? Hogyan?

Új-Zéland engedélyezi a kettős állampolgárságot, de, hogy erre jogosult vagy-e vagy sem azt a jelenlegi állampolgárságod országa dönti el. Ennek meghatározásához ellenőrizned kell az anyaország kormányával, hogy jogosult vagy-e kettős állampolgárságra Új-Zélandon, vagy nem. Az Új-Zélandon szülésnek van néhány trükkös szabálya; ha te, vagy a másik szülő új-zélandi állampolgár, vagy állandó letelepült, és a gyermeked Új-Zélandon született, akkor automatikusan állampolgárrá válik. Azonban, ha a olyan országból származol, ami nem engedélyezi a kettős állampolgárságot, és a gyermek Új-Zélandon születik, akkor előfordulhat, hogy nem adhatja fel az állampolgárságát, amíg 18 nem lesz. Ha azt szeretnéd, hogy a gyermeked az anyaországod állampolgára legyen, akkor haza kell menned még szülés előtt.

Számos módja van, hogy állampolgárságot szerezz a kiwik országában, de a ennek mindig lesznek költségei. Ha az állampolgársághoz vezető utat az otthoni bankszámládról finanszírozod, akkor fontos, hogy védd magad. Használd a TransferWise-t, hogy az [valós átváltási árfolyamot] kapd, és megspórold a drága nemzetközi átutalás költségeit. Az állampolgárság megszerzéséhez sok szerencsét kívánunk!

A TransferWise az új, okos módja a külföldre történő pénzküldésnek.

Tudj meg többet