Geld overmaken naar het buitenland met de SNS Bank

Wise

Geld overmaken naar het buitenland - misschien niet iets dat je dagelijks doet, maar wanneer het nodig is dan is het belangrijk om te weten wat dit je kan gaan kosten. Voordat je besluit hoe je het geld overmaakt - dit kan met je bank of met een gespecialiseerde provider - is het goed om de kosten en wisselkoers te vergelijken.


Internationaal geld overmaken vanuit of naar Nederland? Wise kan je een hoop geld besparen

Een woord vooraf.

Banken en gespecialiseerde providers geven je vaak een minder voordelige wisselkoers zodat ze extra geld kunnen verdienen.

Wise doet dit niet. De slimme technologie die Wise gebruikt maakt het mogelijk om lagere kosten te bieden door lokale bankrekeningen over de hele wereld met elkaar te verbinden. Dit houdt in dat je flink kunt besparen wanneer je Wise gebruikt in plaats van je bank, om je internationale betaling te maken.

Bekijk hoe je een betaling kunt maken met Wise

Oh, en wanneer je er dan toch bent, bekijk dan ook eens de borderless vreemde valuta rekeningvan Wise. Op deze rekening kun je meer dan 40 verschillende valuta hebben staan, en je kunt makkelijke geld wisselen tussen de verschillende “wallets”.


In dit artikel vertellen we je alles over de kosten, wisselkoers en tijd dat het kan duren wanneer je een internationale betaling maakt met de SNS Bank.

Hoe maak je geld over naar het buitenland met SNS Bank?

Met de SNS Bank kun je op verschillende manieren geld overmaken naar het buitenland. Wanneer je euro’s over wilt maken naar een land binnen de SEPA zone dan kan dit gemakkelijk via je internetbankieren (Mijn SNS) of met de SNS Mobiel Bankieren app. Mocht je geld over willen maken naar een land met een andere valuta, dan kan dit nog steeds online maar alleen via Mijn SNS. Dit is niet mogelijk met de app¹.

Mocht je liever naar een SNS winkel gaan dan is dit ook mogelijk wanneer je vreemde valuta over wilt maken².

Welke informatie heb je nodig om geld naar het buitenland over te maken?

Wanneer je geld overmaakt naar het buitenland kan het zijn dat het rekeningnummer er anders uitziet dan je gewend bent in Nederland. Voor betaling binnen de SEPA zone in euro’s kun je gewoon de IBAN (International Bank Account Number)

Maar wanneer je geld overmaakt in een andere valuta dan euro’s heb je vaak iets meer informatie nodig, en het hangt ook van het land af waar je geld naartoe overmaakt. Naast de rekening naam en het rekeningnummer heb je ook de BIC code - ook wel SWIFT code genoemd - van de bank nodig, of de nationale bankcode. De nationale bankcode kan verschillende namen hebben, zoals bijvoorbeeld⁴:

  • Bank Clearing Code (BCC)
  • Clearing House Code (CHC)
  • Bank State Branch number (BSB)

In sommige gevallen heb je ook het adres van de ontvanger, of van de bank van de ontvanger nodig, maar dit hangt af van het land waar het geld naartoe gaat.

Als je zeker wilt zijn van welke informatie je nodig hebt om je betaling via de SNS te maken, dan kun je altijd contact met ze opnemen voordat je de betaling maakt⁸.

Welke informatie moet je aan de zender geven om geld uit het buitenland te ontvangen?

Wanneer iemand geld naar jou toe stuurt in euro's vanuit een SEPA land hoef je vaak alleen maar je IBAN en naam aan de zender te geven. Je kunt je IBAN gemakkelijk vinden op je SNS bankpas, tenzij je oude rekeningnummer nog op je bankpas staat, in dat geval kun je je IBAN ook vinden in je Mijn SNS pagina, in de app of op een papieren rekeningafschrift⁵.

Mocht iemand geld naar je sturen vanuit een land buiten de SEPA zone, of een land in SEPA dat een andere valuta gebruikt, dan heeft de zender naast je naam en IBAN ook de BIC van de SNS nodig - ook wel SWIFT code genoemd - en in sommige gevallen ook jouw adres en/of het adres van de SNS Bank⁶.

Hoe lang duurt een overboeking naar het buitenland met de SNS?

Hoe lang het duurt voordat de ontvanger het geld op zijn of haar bankrekening heeft staan hangt af van waar je het geld naartoe stuurt, maar ook hoe snel de bank van de ontvanger de inkomende betaling verwerkt.

Wil je bijvoorbeeld geld sturen naar een land buiten het SEPA gebied³, dan kan het tussen de 3 en 10 werkdagen duren - nadat jij de betalingsopdracht aan SNS hebt doorgegeven - voordat het geld arriveert bij de bank van de ontvanger⁴. Gaat jouw betaling naar een land binnen het SEPA gebied³, maar naar een land met een andere muntsoort, dan kan het ongeveer 3 tot 4 werkdagen duren voordat het bij de bank van de ontvanger binnenkomt⁴.

Nadat het geld op de rekening van de ontvangende bank bijgeschreven is moet de bank het ook verwerken, en hoe snel dat gaat kan per bank verschillen, maar het hangt ook af van wanneer de bank het precies ontvangt. De meeste banken hebben een bepaald tijdstip op de dag dat ze betalingen verwerken. Wanneer jou betaling voor die tijd binnenkomt dan kan het nog diezelfde dag verwerkt worden. Maar mocht jouw betaling na die tijd binnenkomen, dan wordt het de volgende werkdag verwerkt.

Wat zijn de kosten van een overboeking naar het buitenland met SNS Bank?

Voordat je een betaling naar het buitenland maakt, is het altijd belangrijk om te weten wat dit je gaat kosten. Wanneer je geld overmaakt naar een land buiten SEPA of in vreemde valuta kun je de kosten op 2 manieren verdelen, jij als de zender betaald een deel en de ontvanger betaald een deel, of jij als de zender betaald alle kosten. Als iemand geld naar jou toe stuurt kan deze persoon dit ook beslissen, maar dan is er ook nog een 3de optie, de zender laat jou - als de ontvanger - alle kosten betalen².

Een kostenpost die soms als een verrassing kan komen, maar die wel belangrijk is om te weten, is de kosten die correspondentbanken kunnen rekening. Wanneer je geld overmaakt naar een land buiten SEPA maakt de bank gebruik van het SWIFT netwerk. Dit houdt in dat jouw betaling niet direct van de SNS Bank naar de bank van de ontvanger gaat, maar er worden correspondentbanken gebruikt. De SNS legt dit ook uit in haar tariefenwijzer²:

Bij een overboeking vanuit of naar het buitenland wordt gebruik gemaakt van een vaste correspondentbank. Als dit niet de bank van de begunstigde is, maakt deze bank het over naar een correspondentbank uit haar eigen netwerk. Elke
correspondentbank kan kosten berekenen. Wij hebben geen invloed op deze kosten.

Hoe hoog deze kosten precies zijn is niet precies van tevoren te voorspellen, aangezien een bank deze kosten zelf kan bepalen.

Dit zijn de kosten die je sowieso moet betalen wanneer je geld naar het buitenland wilt overmaken, of geld uit het buitenland ontvangt²:

Kostensoort Kosten
Eurolandbetaling - uitgaande betaling in euro naar een land binnen SEPA € 0
Buitenland betaling - uitgaande betaling in vreemde valuta of naar een land buiten SEPA
  • Via internetbankieren, gedeelde kosten
  • Via een SNS winkel, gedeelde kosten
  • Via internetbankieren, opdrachtgever betaald alle kosten
  • Via winkel, opdrachtgever betaald alle kosten
  • 0,1% v/h bedrag (min €5, max €50)
  • 0,1% v/h bedrag (min €7, max €70)
  • 0,25% v/h bedrag (min €15, max €165)
  • 0,25% v/h bedrag (min €17, max €185)
Inkomende betaling vanuit een land binnen SEPA € 0
Inkomende betaling in vreemde valuta of vanuit een land buiten SEPA
  • Gedeelde kosten
  • Alle kosten voor de ontvanger
  • 0,1% v/h bedrag (min €7, max €70)
  • 0,1% v/h bedrag (min €7, max €70) + eventuele kosten van de bank van de zender
Mogelijk bijkomende kosten Kosten van correspondentbank(en)

Welke wisselkoers gebruikt SNS Bank

De wisselkoers is ook een belangrijke factor om rekening mee te houden. De meeste banken en providers voor internationale betalingen gebruiken niet de middenkoers (mid-market exchange rate)

De werkelijke wisselkoers is de middenkoers van deze inkoop- en verkoopkoersen, en je kunt deze vinden door het valuta paar even te Googlen. Banken gebruiken de middenkoers wel wanneer ze onderling geld wisselen, maar stellen deze meestal niet beschikbaar voor hun klanten. Wise is anders, en biedt jou wel de werkelijke wisselkoers voor je betaling. De enige kosten die je betaald zie je vooraf, voordat je je betaling maakt, zodat je altijd weet waar je aan toe bent en geen nare, verrassende kosten achteraf betaald.

Krijg de middenkoers voor je betaling, met Wise

Contact / Help - Wanneer je meer vragen hebt omtrent je overboeking?

Mocht je vragen hebben omtrent internationale betaling met de SNS Bank dan kun je op verschillende manier contact met de bank opnemen⁸:

  • Klantenservice 030 - 633 30 00
  • Whatsapp 06 - 13 19 22 66
  • Twitter en Facebook
  • Email formulier via de website
  • Je kunt ook een vraag stellen op de SNS community⁹
  • Je hebt ook de optie om even binnen te lopen bij een SNS winkel

Bronnen gebruikt voor dit artikel:
1.https://www.snsbank.nl/particulier/betalen/geld-overboeken-naar-een-ander.html
2.https://www.snsbank.nl/webxc/file?uuid=680d0dab-1047-4746-b6c3-7a6063cdd1f2&owner=a759214e-9705-48f7-a41a-c2a72fe864c2&contentid=712
3.https://www.snsbank.nl/particulier/betalen/overal-in-europa-een-manier-van-betalen.html
4.https://www.snsbank.nl/particulier/betalen/hoe-lang-duurt-een-overboeking-4/hoe-lang-duurt-een-overschrijving-naar-een-land-buiten-europa.html
5.https://www.snsbank.nl/particulier/betalen/betalen-met-je-iban.html
6.https://www.snsbank.nl/particulier/betalen/service/de-bic-van-sns-is-snsbnl2a.html
7.https://www.snsbank.nl/particulier/betalen/actuele-wisselkoers-mijn-sns.html
8.https://www.snsbank.nl/particulier/service/contact.html
9.https://forum.snsbank.nl/
*Alle bronnen gecheckt op 22 februari 2019

Deze publicatie is bedoeld als algemeen advies en behandeld het onderwerp niet tot in detail. Het is niet bedoeld om advies te geven waar je jouw beslissing op baseerd. Schakel de hulp in van een professional voordat je actie onderneemt, of voordat je je onthoudt van actie, op basis van de inhoud van dit artikel. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel advies van TransferWise Limited of haar affiliates, op welk gebied dan ook. De in dit artikel behandelde resultaten bieden geen garantie op een vergelijkbare uitkomst. Wij geven geen garantie, expliciet of impliciet, dat de inhoud van dit artikel juist, volledig of actueel is.


*Zie de gebruiksvoorwaarden en productbeschikbaarheid voor uw regio of ga naar Wise-tarieven en prjizen voor de meest actuele informatie over prijzen en tarieven.

Deze publicatie wordt verstrekt als algemene informatie en vormt geen juridisch, fiscaal of ander professioneel advies van Wise Payments Limited of haar dochterondernemingen of gelieerde ondernemingen, en is niet bedoeld als vervanging voor het verkrijgen van advies van een financieel adviseur of andere professional.

We geven geen expliciete of impliciete garantie of waarborg dat de inhoud van de publicatie accuraat, volledig of actueel is.

Geld zonder grenzen

Lees meer

Tips, nieuws en updates voor jouw regio