8 tanács arról, hogyan takaríts meg pénzt, amikor az Egyesült Királyságba költözöl

Wise

Az Egyesült Királyságba költözöl? Gratulálunk! Nagy-Britannia remek hely dolgozni vagy tanulni. Magasabb fizetéseket és színvonalasabb oktatást kínál, mint a legtöbb helyen a világon. Kultúrában, történelemben és lehetőségekben gazdag.

Ideköltözni valószínűleg nem volt olcsó. És sajnos élni sem lesz itt olcsó. Az egyetlen vigasz? Mivel a font értéke a Brexit utáni szavazás óta csökken, valószínűleg több fontot kapsz a saját pénznemedért cserébe.

Az Egyesült Királyság a 12. legdrágább ország a világon, míg London a világ 6. legdrágább városa.

A jó hír, hogy rengetegféleképpen spórolhatsz - ha tudod, hogyan. Itt vannak top tanácsaink helyi britektől.


####1. Osztozz másokkal egy lakáson

megtakarítás lakáson

Nincs menekvés azelől a tény elől, hogy drága az Egyesült Királyságban lakni. Igazság szerint a lakbérek itt a legmagasabbak Európában. A britek a bevételük csaknem 40%-át az otthonukra költik, míg az európai átlag 28%.

Gyakori az együttlakás a spórolás végett. Ez egyben a legjobb módja annak, hogy új barátokat szerezz.

Ha kiadó szobát vagy lakótársat keresel, a SpareRoom és a Gumtree a legnépszerűbb oldalak az Egyesült Királyságban. Ellátogathatsz olyan eseményekre mint a Speed Flatmating, hogy potenciális lakótársakra lelj, akik szimpatikusak.


####2. Mielőbb nyiss egy bankszámlát

nyiss bankszámlát

Az élet sokkal egyszerűbb (és olcsóbb) helyi bankszámlával. Szerencsére a bankszámlanyitás most könnyebb, mint valaha, amikor megérkezel az Egyesült Királyságba.

Csupán két dokumentumra lesz szükséged. Egy a személyazonosságod, és egy másik a lakcímed igazolására. Ezért keres a legtöbb ide érkező előbb lakást. Persze lehetséges ezt kikerülni, ha hamarabb szeretnél bankszámlát.

Tekintsd meg a teljes útmutatónkat arról, hogyan kell bankszámlát nyitni az Egyesült Királyságban. Ha pénzt kell küldened vagy fogadnod külföldről, tartsd nyitva a szemed a bankok és brókerek által felszámolt rejtett díjakat illetően.

Használd inkább a Wise-t akár 8-szor olcsóbb.


####3. Csökkentsd a háztartási számláidat

számlák

Az új otthonod számlái valószínűleg magasnak fognak tűnni, különösen télen. Így a fűtés feltekerése helyett lehet, hogy inkább felveszel még egy pulóvert.

A legtöbb esetben viszont szolgáltató váltással tudsz spórolni. A verseny erősebb, mint valaha, azonban a britek nem szívesen váltanak. Így a legjobb ajánlatokat az új ügyfelek kapják.

Az átlagos brit háztartás így évente akár £337-ot is megtakaríthat az energiaszolgáltató váltásával. Nem mindig éri meg hűségesnek lenni. Vannak különböző ár-összehasonlító oldalak, mint például a uSwitch, ahol kiválaszthatod a legolcsóbb szolgáltatást.


####4. Légy elérhető

légy elérhető

Az Uswitch oldalát használhatod a legjobb mobil és szélessávú ajánlatok felkutatására is.

Keresd a csak SIM kártyákra vonatkozó ajánlatokat, ha már van mobilod, és ha egyszerűen brit hálózatra szeretnél váltani. A GiffGaff a legolcsóbb csak SIM szolgáltatók közé tartozik.

Ha sokat szeretnél hazalátogatni, akkor érdemes a roaming ajánlatokat is megtekintened. A Three például további díjak nélkül teszi lehetővé a külföldön való telefonálást.

Ha Londonban élsz, a Relish akár egy napon belül beköti neked az internetet. Így, a rövidebb várakozási idő miatt, mobil-adatforgalmat spórolhatsz meg.


####5. Egyél kevesebbért

cafe shot

A legtöbb brit szupermarketben minőségi ételeket vásárolhatsz alacsony áron. Csupán várj a nap végéig és keress világos piros vagy sárga matricákat. A brit élelmiszerboltok nem szeretnek ételt kidobni, így röviddel a lejárati dátum előtt erősen leárazzák azokat.

Ha sushi rajongó vagy Londonban (fejlett világunk gondjai), Itsu, Abokado és hasonlók a zárás előtti órákban felezik az áraikat, hogy ne maradjon fölösleges készlet. Kiváló módszer olcsó vacsorához jutni.

Vannak olyan okos megoldások is, amelyekkel az éttermekben is olcsóbb ételekhez tudsz jutni. A Tastecard segít az éttermeknek megtölteni az üres asztalaikat azáltal, hogy féláron kínálja az ételeket tagjainak. A honlapjukon megtalálod a jelenleg résztvevő éttermek listáját.

Napi részleteket a Groupon honlapján is találsz, ahol arra ösztönzik az embereket, hogy próbáljanak ki új éttermeket és boltokat.


####6. Fizess kevesebbet az utazásért

utazz az egyesült királyságban

Kevés olyan dolog van, ami jobban felidegesíti a briteket, mint az munkába járás költségei. A kedvenc társalgási témájuk, az időjárás után. Van néhány mód a kiadásaid csökkentésére.

Ha Londonban élsz - illetve sok másik városra is igaz ez - szükséged lesz egy autóra. Csupán minden harmadik londoni vezet napi szinten. Vonatokon és buszokon az érintős kártyáddal is tudsz utazni. A kiadásaid limitálva vannak, így sosem fogsz többet fizetni egy napi vagy heti jegy áránál. Ha nincs érintős kártyád, szerezz be egy Oyster kártyát az egyik jegyirodában.

  • A legolcsóbb vonatjegyeket online fogod megtalálni az utazásnál minél előbb. Látogass el a Trainline oldalra jó ajánlatokért.

  • Londonban egy éves bérlet nagy elkötelezettség - egyszerre fizetendő magas összeggel - viszont használhatod a CommuterClub-ot, így havi részletekben is tudsz fizetni. Náluk bármikor visszamondhatod a bérletedet.

  • Rövid utazásokhoz használj az Uber-hez hasonló szolgáltatásokat, mivel a legtöbb városban olcsóbbak, mint a taxik.

  • Ha szeretnél messze - vagy nagy városok közt - utazni, általában a távolsági busz a legolcsóbb megoldás. Látogass el a Megabus vagy National Express oldalára, ha árakat szeretnél összehasonlítani.


####7. Tudd, mikor lehet alkudozni

market stall

A britek imádnak alkudozni, amikor külföldön vannak, de otthon inkább nem rendeznek jelenetet vásárlás közben. Szerencsére még mindig rengeteg lehetőség van kevesebbet fizetni az Egyesült Királyságban, ha elég bátor vagy kérdezni.

Piaci árusokkal lehet általában a legjobban alkudozni. Kocsivásárlásnál is bevett szokás.

Gyakran arra is van lehetőség, hogy egy szerződésért - pl. telefonos előfizetés vagy kondibérlet - fizess kevesebbet, főleg hogyha előtte összehasonlítottál több ajánlatot. Sok főbérlő hajlandó lesz csökkenteni a bérleti díjat, ha meg tudod győzni, hogy megbízható bérlő leszel.

A legtöbb brit sosem alkudozna egy boltban, de néha lehetséges, hogy kevesebbet kell fizetned a drága dolgokért, mint például az elektronikai eszközökért.


####8. Csináld meg a saját Brexitedet

reptér

Az egyik legjobb dolog az Egyesült Királyságban az, hogy mennyire egyszerű elhagyni. Kiváló kedvező árú repülőjáratokat indít naponta több légitársaság is az országból ki és be.

Imádni fogod milyen egyszerű kiruccanni egy másik országba - főleg, ha Európán kívülről jössz. Vagy akár haza is mehetsz meglátogatni a barátaidat és a családodat.

A Skyscanner kiváló lehetőség olcsó repülőjegyek böngészésére. Azt ajánlja, hogy hét héttel az utazás előtt és kedd délután a legolcsóbbak a jegyek.

Ügyelj arra, hogy egyes napok helyett hónapokat adj meg lehetséges utazási időpontoknak, hogy a legolcsóbb jegyeket megtaláld. Célként 'akárhol'-t is választhatsz a legjobb ajánlatokért.

Ne feledd, hogy bár az Egyesült Királyság egy sziget, a tenger alatt lévő vonattal is tudsz utazni. Még a kocsid is ráfér. A Channel Tunnel legkedvezőbb ajánlataiért a lehető legkorábban vásárolj jegyet.


*Please see terms of use and product availability for your region or visit Wise fees and pricing for the most up to date pricing and fee information.

This publication is provided for general information purposes and does not constitute legal, tax or other professional advice from Wise Payments Limited or its subsidiaries and its affiliates, and it is not intended as a substitute for obtaining advice from a financial advisor or any other professional.

We make no representations, warranties or guarantees, whether expressed or implied, that the content in the publication is accurate, complete or up to date.

Money without borders

Find out more

Tips, news and updates for your location